* Jurnalul de luptă – Timişoara

Armata a fost pusă strategic să patruleze alături de securitate, miliţie, Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (USLA) şi grăniceri, iar în rândul militarilor au fost infiltrate persoane care aparţineau securităţii şi care au tras asupra manifestanţilor de la Timişoara, se arată în „Jurnalului de luptă” depus la dosarul Revoluţiei de la Timişoara, aflat la dosarul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, informează NewsIn.

„Jurnalul de luptă” al evenimentelor de la Timişoara conţine aprecieri de natură a arăta că armata a fost un „ţap ispăşitor” al adevăraţilor responsabili. Presiunea psihică asupra efectivelor militare, atacurile directe asupra unităţilor militare, folosirea armelor de foc de către elemente disimulate în rândul manifestanţilor au urmărit incitarea armatei, opunerea ei forţelor revoluţionare, declanşarea unui sângeros război civil şi, ulterior, culpabilizarea ei, se arată într-o sinteză a acţiunilor desfăşurate de armată în garnizoana Timişoara, din perioada 16-31 decembrie.

De asemenea, se precizează că unităţile militare au fost incluse în dispozitive mixte, alături de trupe de securitate, miliţie, Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă, grăniceri – forţe de ordine specializate în acţiuni represive, iar în rândul militarilor au fost infiltrate persoane care aparţineau securităţii şi care au tras „acoperit” asupra manifestanţilor. Aceste practici au fost folosite deliberat pentru a nu se putea stabili cine este responsabil de împuşcarea unor oameni, iar vina să fie aruncată asupra armatei pentru tot ce s-a întâmplat la Timişoara.

Armata nu a atacat niciodată mulţimea ieşită în stradă

„Armata nu a atacat niciodată mulţimea ieşită în stradă, la violenţă nu s-a răspuns cu violenţă”, este concluzia „jurnalului de luptă”.

Potrivit acestuia, în ziua de 20 decembrie 1989, armata a fost lăsată să se confrunte singură cu manifestanţii care se îndreptau spre Piaţa Operei şi consiliul Popular Judeţean. Mai exact, „trupele de securitate, Miliţia, Securitatea în civil, trupele U.S.L.A. au dispărut foarte rapid din dispozitive”, se arată în actul de la instanţă. „În faţa coloanelor de demosntranţi care afluiau către zonele centrale ale oraşului a rămas numai armata”, se precizează în jurnalul Revoluţiei de la Timişoara.

Evenimentele din decembrie 1989 au debutat în 15 decembrie, odată cu protestul unor cetăţeni faţă de încercarea autorităţilor locale de a evacua cu forţa pe pastorul Laszlo Tokas. A doua zi, demonstraţii au început să strige lozinci dictatoriale, să ceară libertăţi democratice şi au cerut cetăţenilor să li se alăture, totul culminând în timpul zilei cu manifestări distructive şi violente. „La orele 20:45 primul secretar al comitetului Judeţean de Partid Timiş, Radu Bălan, i-a cerut lt.col. Constantin Zeca să scoată trupe şi tehnica de luptă pentru a participa împreună cu organele M.I. la restabilirea ordinii în oraş”. În seara de 16 decembrie au avut loc primele ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine (miliţie, securitate, grăniceri) chemate să restabilească liniştea.

Ordinul pentru intervenţia armatei

În actul de la instanţă se arată că, în ziua de 17 decembrie, manifestanţii au luat cu asalt sediul Comitetului Judeţean de Partid. Au apărut drapele cu însemnele de stat ale Ungariei. Armata a primit ordin de intervenţie în aceeaşi zi, în jurul orei 13:30, de la gl.col. Vasile Milea: „Situaţia în Timişoara s-a agravat. Este ordin să intervină armata. Armata intră în stare de luptă. În judeţul Timiş este stare de necesitate”. Cele şase tancuri trimise pentru intinerariul Calea Girocului – Str. Albac – str. Lidia – Căminele Studenţeşti – Podul Decebal au fost lovite şi incendiate parţial de elemente violente. Vasile Milea a ordonat în după-amiaza zilei de 17 decembrie alarma de luptă parţială pentru unităţi militare din Lugoj şi Buziaş şi deplasarea efectivelor către Timişoara.

Potrivit analiştilor militari citaţi în jurnal, se pare că exista un scenariu al intervenţiei forţelor din afara teritoriului românesc, iar deplasarea tehnicii şi militarilor din garnizoane ar fi dat de înţeles că armata română este pregătită să intervină la timp, ceea ce a dus la descurajarea autorilor scenariului.

Gl. lt. Victor Stănculescu şi gl. lt. Mihai Chiţac au ajuns cu avionul la Timişoara, în după-amiaza zilei de 17 decembrie, fiind informaţi despre situaţia din Timişoara, se mai arată în document. Între timp, lt. col. Constantin Zeca a fost informat că „grupuri de huligani au atacat clădirile din apropierea intrării în marea unitate mecanizată” Clădirea comandamentului, restaurantul Militar şi Casa Armatei sunt atacate câteva minute mai târziu, ceea ce îl determină pe ministrul apărării naţionale să ordone deschiderea focului de advertisment. Incidentele au continuat toată după-amiaza, culminând cu lovirea şi rănirea unor cadre ale armatei, ceea ce a determinat înarmarea militarilor în termen cu muniţie de război. Comandantul unităţii militare din Arad, martor al evenimentelor, a raportat că „printre militarii care au acţionat pe Calea Girocului s-au strecurat şi persoane necunoscute, în uniformă, care aveau lanterne foarte puternice cu care luminau balcoanele blocurilor din apropiere, după care trăgeau asupra lor”.

Bilanţul zilei de 17 decembrie a fost de 8 militari răniţi

Pe 18 decembrie, gl.lt. Mihai Chiţac a comunicat, în cadrul unei şedinţe organizată la 2:00 dimineaţa, că se vor folosi grenade cu substanţe lacrimogene şi a arătat că toţi militarii trebuie să aibă măşti contra gazelor. S-a făcut şi o analiză preliminară a evoluţiei evenimentelor din 16 şi 17 decembrie şi s-a ajuns la concluzia că „în municipiu acţionează numeroase elemente străine specializate în acţiuni de diversiune şi terorism”, ceea ce necesită ajutorul batalionului de cercetare al Direcţiei Informaţii din Marele Stat Major. „Cercetaşi” din batalionul respectiv, îmbrăcaţi în civil, au fost trimişi în întreprinderile Azur, Elba Solventul şi 6 Martie, pentru a vedea dacă muncitorii organizează „acţiuni protestatare de amploare şi împotriva unitilor militare.”

Gt.lt. Ilie Ceauşescu a afirmat în ziua de 18 decembrie că „tulburările sunt provocate de elemente teroriste aservite intereselor ţărilor capitaliste”. „Scopul lor este răsturnarea socialismului şi întoarcerea la capitalism”, a mai arătat Iliescu, referindu-se la „războiul psihologic” început.

Manifestanţii au continuat protestele în faţa sediului Consiliului Popular Judeţean, ceea ce l-a determinat pe Ion Coman să ordone folosirea tunului de pe tanc împotriva protestatarilor. Ofiţerul aflat în dispozitiv a refuzat să execute ordinul, lucru arătat şi la procesul lotului „Timişoara”.

În data de 20 decembrie, în jurul orei 14:00, efectivele militare din Lugoj, Buziaş şi Timişoara au trecut de partea revoluţionarilor, iar Ion Coman şi Radu Bălan au solicitat noi forţe care să apere sediile comitetelor locale de partid, dar au fost refuzaţi.

În perioada 18-20 decembrie 1989 s-au înregistrat 4 militari răniţi.

Secretarul Comitetului Central al PCR, Ion Coman a cerut, în data de 22 decembrie, ca armata să captureze liderii manifestanţilor, dar gl.mr. Ştefan Guşe a ordonat retragerea din oraş a tuturor grupurilor de cercetaşi, motivând că „armata nu poate îndeplini asemenea misiuni”.

„Jurnalul de luptă” al Revoluţiei de la Timişoara a fost depus la dosarul aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă recursurile depuse de generalii în rezervă Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac, condamnaţi la 15 ani de închisoare şi degradare militară în procesul Revoluţiei de la Timişoara.

Avocata lui Victor Stănculescu, Alice Drăghici, a declarat, în iunie, pentru NewsIn, că din documentele depuse ar rezulta că printre forţele armate de la Timişoara s-au aflat şi cetăţeni străini dotaţi cu armament diferit de cel al soldaţilor Ministerului Apărării. Avocatul a susţinut că aceste lucruri ar fi demonstrate de jurnale ale Ministerului Apărării, declasificate la solicitarea lui Victor Stănculescu, referitoare la operaţiunile de la Timişoara din decembrie 1989. De asemenea, printre documente s-ar afla şi rapoarte ale cadrelor participante la evenimentele din urmă cu 19 ani.

La Timişoara, printre soldaţi au fost infiltrate diverse persoane

„Rezultă că, în perioada 16 – 21 decembrie 1989, la Timişoara, printre soldaţi au fost infiltrate diverse persoane. Astfel, au fost persoane îmbrăcate în uniformă kaki şi care deţineau armament foarte sofisticat. Era armament de luptă de provenienţă străină, care nu era în dotarea Armatei şi cu care s-a tras inclusiv chiar şi în soldaţi. Vă dau un singur exemplu. Pe 17 decembrie au fost depistate cinci persoane străine care atacau maşini de luptă ale armatei. Atunci când au fost depistate, acele persoane care erau îmbrăcate în uniformă specifică armatei au fugit. Spaţiul aerian era survolat de nişte aparate de zbor mici, despre care nu s-a stabilit nici până în prezent de unde proveneau. Au fost împuşcaţi mulţi soldaţi, s-au atacat tancuri ale armatei. Documentele depuse de noi la dosar arată că printre persoanele infiltrate în rândul celor de la Timişoara se aflau oameni din Unitatea Specială de Luptă Antiterorism şi din Securitate”, a declarat pentru NewsIn, avocatul Alice Drăghici.

Reclame